vineri, 22 aprilie 2016

Marinata de peste cu lamaie si ierburi aromatice





Marinata de peste cu lamaie si ierburi aromatice

Sunt pasionata de bucataria scandinava, din varii motive: gustul preparatelor este desavarsit, in contrast cu simplitatea retetelor.

Am urmarit multe emisiuni culinare cu maestri bucatari din tarile nordice, dar am citit si foarte multe carti de bucate (unele se gasesc si online), asa incat ma pot lauda cu o oarecare familiaritate cu bucataria lor. (in paranteza fie spus, poate nu pare tot atat de eleganta ca bucataria franceza, dar va garantez ca este cel putin la fel de placuta simturilor).

De fiecare data cand urmaresc o emisiune culinara, ma surprinde simplitatea cu care bucatarii imbina aromele si aspectul final al preparatului, pentru ca, nu-i asa?, pana la urma mancam si cu ochii, iar un preparat iti incanta inainte de toate privirea.

Inspirata dintr-o reteta scandinava, dar si cu cateva variatii personale (chilli si ciuperci), in aceasta seara va prezint marinata de peste cu lamaie si ierburi aromatice.

Preparatul se pregateste foarte rapid, in aproximativ 10-15 minute si poate fi consumat inca de a doua zi. (Dupa ce ¨s-a odihnit¨ si aromele s-au intrepatruns o noapte in frigider).

Pestele marinat este absolut delicios, usor de preparat si poate fi consumat fie cu paine prajita la micul dejun, fiind o rezerva importanta de proteine animale de care avem nevoie pe parcursul zilei sau poate constitui o masa frugala, cand nu avem timp sa gatim.

Un peste marinat este un peste bogat in mai multe arome. Marinata adauga savoare preparatului, printr-un sos simplu, obtinut dintr-o combinatie de ulei de masline, acizi, ierburi aromatice si condimente. Marinata insa actioneaza chimic asupra carnii (marinata necorespunzator, carnea de peste fiind fragila se poate gelatiniza, pierzandu-si textura caracteristica), astfel incat este important sa stim cum sa o preparam.

De ce avem nevoie?



- bucati de peste (diverse tipuri, dupa preferinte - hering, macrou, scrumbie) pe care le-am feliat subtire (aprox. 2 cm), le-am spalat bine si uscat pe un prosop de hartie. Presaram o lingurita de sare grunjoasa neiodata (pentru a pastra calitatile nutritive ale carnii) si o jumatate de lingurita de piper.




-250 ml de otet de vin alb (sau rosu) cu indice de aciditate de 9 grade. Nu putem inlocui otetul de vin cu otetul de mere sau otetul balsamic.

-o lamaie mare

-o ceapa mare

-3 linguri ulei de masline (are rolul de a imbina aromele ierburilor aromatice cu carnea pestelui si celelalte legume). Nu se poate inlocui cu unt, deoarece marinata se depoziteaza in frigider, iar untul se solidifica la rece.

-doua rosii mijlocii sau 200 de gr rosii cherry (lamaia, otetul si rosii confera aciditate sosului)

-1 lingurita de chilli (sau ardei tocat marunt). Cred ca chilli este intr-o combinatie armonioasa cu pestele si fructele de mare, scoate in evidenta aromele marine. Daca nu obisnuiti sa consumati chilli, puteti sa nu adaugati

-2-3 ciuperci pe are le feliem julienne

-750 de ml apa fiarta (in functie de cat peste dorim sa marinam, cantitatea variaza), astfel : la o masura de otet, se adauga 3 masuri de apa.

-marar, patrunjel, leustean (confera sosului o aroma bogata), intr-o cantitate generoasa. Exista o vorba printr bucatari ¨Ce ar fi somonul fara marar si fructele de mare fara patrunjel?¨, vorba de duh pe care o inteleg si mi-am insusit-o cu desavarsire. Am tocat grosier jumatate de legatura din fiecare

-sare neiodata, boabe de piper, jumatate din coaja unei lamai rase, o lingurita de piper


Vom obtine o marinata facuta in casa de calitate si de aproximativ 2 ori mai ieftina decat ceea ce se gaseste pe piata (personal sunt nemultumita de ceea ce gasesc la ora actuala pe piata, preparatele mi se par neglijent incropite cat sa fie comestibile, dar bineinteles la un pret piperat - evident nejustificat).


Nu stiu daca este vorba de marketing mincinos, dar majoritatea firmelor care comercializeaza produse deja preparate se bazeaza probabil pe lipsa de timp a clientilor care se adapteaza de voie sau nevoie ofertei de pe piata.


Sa revenim la marinata noastra.



Ciupercile, rosii si ceapa se feliaza.



Intr-o cratita preparam sosul marinatei : punem 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita de chilli, 1 lingurita de sare neiodata (in plus fata de cea presarata direct pe feliile de macrou), zeama unei lamai mari si ierburile taiate grosier). Peste acestea adaugam cei 250 ml de otet de vin.

Intre timp am pus in fierbator 750 de ml apa (pentru a o fierbe rapid, fara a mai fi nevoie sa o fierb pe aragaz) - truc invatat de la Jamie Oliver - maestrul preparatelor culinare rapide.





Apa fiarta o adaugam in cratita si amestecam bine (pentru ca sarea sa se dizolve).


Turnam sosul marinatei in borcanul (sau un recipient etans) in care am pus feliile de macrou si legumele feliate. Punem capacul si il inchidem.

Eu am folosit un prosop deoarece borcanul era fierbinte si l-am agitat de cateva ori pentru a ma asigura ca marinata este distribuita uniform.

Peste 2 ore, cand s-a racit l-am dat la frigider peste noapte.




Poate fi consumat chiar de a doua zi, la micul dejun.

Se potriveste frumos cu felii de paine neagra (sau integrala) cu seminte prajita peste care am adaugat cateva picaturi de ulei de masline.

Sau, de ce cu foccacia, bruschete cu rosii si oregano sau usturoi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu