vineri, 13 mai 2016



Un subiect infam - dietele de slabire

Dupa Paste, ca dupa orice sarbatoare, cantarul meu afiseaza cateva kilograme in plus. Asadar, am inceput sa ma gandesc ce as putea face ca sa pierd kilogramele acumulate.

Si asa am facut o scurta incursiune in trecutul meu bogat in incercari (uneori esuate lamentabil) de a gasi alchimia din farfurie, acea ¨piatra filozofala¨ care imi permite sa ard caloriile ca prin magie.

Nu am fost niciodata obeza, dar nici fata cea slaba din clasa, care cantarea 45 de kg si manca tot ce isi dorea. In timpul liceului am avut o greutate constanta in jur de 53 de kg la 1,72 m, dar cu mari sacrificii.

Inca de atunci am inceput sa ma documentez si sa citesc tot ce gaseam despre dietele minune care ne scapa de kilograme in timp record fara sa renuntam la alimentele favorite. Apoi am trecut la experimente. Ca un cobai, le-am incercat pe toate: de la dieta Atkins, disociata sau dieta suedeza. Plus multe altele. Va voi relata pe larg toate dietele pe care le-am tinut.

Recent am vazut un interviu cu un nutritionist la TV in care spunea ca s-a inteles gresit recomandarea de a consuma 5 fructe si legume zilnic, ca in fapt trebuie sa consumam 4-5 legume si un fruct, caci fructele contin fructoza care este tot la fel de daunatoare ca glucoza din prajituri.

Apoi cita studii recente ale asociatiilor nutritionistilor din America care au conchis ca una din cauzele ratei mari de obezitate la copii nu este consumul de junk food ci sucurile naturale care sunt consumate in cantitati mari.

Am mai urmarit interviurile acestui nutritionist si din perspectiva cetateanului turmentat sunt contrariata: acum cateva luni recomanda sa consumam fructe cate vrem, acum sa nu consumam ca a citit nu stiu ce studiu documentat si asa mai departe. De cate ori mai apare o idee noua pe piata din strainatate o preluam si noi ca aici nu avem niciodata...nimic si alti specialisti stiu mai bine.

Acum cateva sfaturi si impresii din experienta mea

Inainte sa ne gandim la o dieta pe cont propriu (fara sa consultam un nutritionist care ne personalizeaza dieta in functie de propriile nevoi si preferinte) trebuie sa ne ascultam organismul.

Este acumularea de kilograme un rezultat al unui dezechilibru psihic sau a unei functionari defectuoase a unui organ (ficat, rinichi) sau a unui dezechilibru hormonal?

De cele mai multe ori, bolile hepatice debuteaza silentios. Eu mi-am pus aceasta problema luna trecuta cand, dupa trei saptamani de infometare (caci numai asa reusesc sa slabesc) am pierdut doar 4 kg.

In plus, trebuie sa avem in vedere ca rata cu care sunt metabolizate alimentele ingerate difera de la o persoana la alta si scade cu varsta. O data cu trecerea anilor, rata metabolismului scade, asadar kilogramele se vor acumula cu mai mare usurinta cu acelasi aport caloric.

Cred ca nu exista o dieta minune sau alimente sanatoase/alimente nesanatoase. Pentru a obtine un rezultat pe termen lung, fara a simti frustrarea privarii de mancarurile preferate, trebuie sa tinem cont de anumite reguli.

Pentru mine regulile de aur care ma ajuta sa-mi mentin greutatea relativ constanta sunt:

1. Nu sar peste micul dejun. Micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa a zilei care ne asigura aportul caloric necesar desfasurarii activitatilor de-a lungul intregii zile. Avem nevoie de proteine animale (oua, carne, branza, lapte) si carbohidrati (cereale integrale).

2. Daca intentionez sa mananc o prajitura la pranz, astept o jumatate de ora dupa masa.

3. Cina trebuie sa fie cea mai usoara masa a zilei. Din proprie experienta pot spune ca regula ca ultima masa sa fie cel tarziu la ora 18:00 este de aur. Trebuie sa incercam pe cat posibil sa mancam cel tarziu la 19:00-20:00.

Daca imi e foame, eu mananc un mar, sau alte fructe sau beau ceai/apa. Nu numai creierul are nevoie de somn ca sa se refaca, ci si organele noastre intens solicitate au nevoie de o pauza dupa o zi intreaga. Veti observa ca dupa o luna tonusul va creste si  va veti trezi mult mai bine dispusi si plini de energie.

Tot de curand am vazut un alt interviu cu un alt nutritionist (parea mult mai bine documentat decat cel de care va povesteam mai sus) care spunea ca o zi de post negru pe saptamana ajuta la redresarea functiilor metabolice ale organismului si ca ar fi recomandat ca cel putin 1-2 zile pe saptamana sa tinem post negru.

4. Nu exista alimente sanatoase si alimente nasanatoase. Aceasta este parerea mea, care nu se schimba la fiecare trei luni, de fiecare data cand un reputat specialist din strainatate prezinta date statistice noi. E logic si de bun simt de dedus ca nu putem imparti in 2 categorii alimentele: bune si rele.

Alimentele sanatoase pot deveni nesanatoase (sau cel putin poti sa te plictisesti mancand zi de zi piept de pui fiert sau ciorba de varza) cand sunt consumate excesiv sau sunt asociate cu alte alimente tot sanatoase (de exemplu carne slaba cu multe legume sau cartofi fierti).

Alimentele nesanatoase, prajiturile, inghetata sau tot ce ne face sa poftim pot  fi sanatoase daca le consumam in mici cantitati. Trebuie sa stim cand sa ne oprim. Cumpatarea este cheia si in acest domeniu. Apreciez mancarurile fine, dar le consum in cantitati mici.

5. Nu consum alimente sau bauturi cu 0% calorii sau 0,1% grasimi. Nu a fost dovedita eficienta acestora, iar eu cred ca organismul actioneaza oricum mai bine atunci cand proceseaza glucoza decat atunci cand ¨se chinuie¨ sa metabolizeze aspartan sau alti indulcitori artificiali. Drept urmare, acum au aparut indulcitorii naturali: extractul de stevie. Nu am consumat pana acum bauturi indulcite cu stevie, dar totusi prefer sa consum o doza de Cola normala decat una Light. Mi se face sete instant cand beau Cola light, iar gustul nu-mi place deloc.

6. Trebuie sa avem un regim echilibrat care sa contina toate alimentele din piramida alimentara. Orice regim care presupune excludera uneia dintre categorii (cu exceptia ultimei) va provoca dezechilibre majore pe termen lung. Spun aceasta din propria mea experienta.

Am tinut de-a lungul timpului diete care se bazau pe un consum mare de carne (bogata in purine) si inevitabilul s-a produs : cateva crize de guta iarna trecuta. Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele acidului uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente.Deci, poate debuta uneori la cativa ani distanta de cand am acumulat excesul de purine.

Apoi am tinut dieta disociata. A fost dieta cu rezultatele cele mai rapide si care nu mi-a provocat atata frustrare ca celelalte. Am tinut aceasta dieta cateva luni, timp in care am ajuns la greutatea magica de 48 de kg.

Dar...problemele de sanatate nu au intarziat sa apara; pe scurt, oasele mele erau decalcifiate, ma dureau articulatiile si analizelele de laborator nu au facut decat sa confirme ceea ce stiam: nivelul calciului seric era mult sub media normala.

Am luat multe suplimente de calciu pana am reusit sa-mi revin. In paranteza fie spus, organismul nostru are o capacitate de regenerare uimitoare si o ¨constiinta¨ proprie, stie exact ce-i trebuie si cat ii trebuie. Un sistem performant cu o capacitate de autoreglare uimitoare.

De aceea, trebuie sa stim sa ascultam cu atentie nevoile organismului. Asa cum  s-a mai spus, de cele mai multe ori cand poftim ceva, fie organismul are o carenta de macro sau micronutrienti si acel aliment contine cea mai mare cantitate din acea vitamina, fie suntem stresati si ne simtim neimpliniti emotional, astfel redirectionam energia spre digestia unor cantitati excesive de alimente.

Orice suparare sau tristete isi pune amprenta pe fizic. Iar uneori apar anumite dezechilibre hormonale. Dezechilibrele hormonale pot fi relativ usor de detectat; Astfel cand acumulam kilograme bune in tip scurt, fara a fi insarcinate sau urmand un tratament medicamentos, este un indiciu ca s-ar putea sa existe o problema cu hormonii eliberati/produsi sau cu organele care le produc (fie glanda pituitara, tiroidiana...).

De asemenea, componenta genetica este importanta. Spre exemplu, defectele de imprinting sau mutatiile transmise in descendenta care apar in unele boli genetice (cum ar fi Sindromul Marfan) cauzeaza boli genetice rare care se manifesta prin obezitate timpurie.

Exista si anumite mutatii genetice care nu afecteaza zone importante din structura unei gene, astfel boala nu se va manifesta cu atata rapiditate sau nu va cauza un exces ponderal vizibil.

Fenotipul, adica expresia genica este influentata de conditiile de mediu dar si de stilul nostru de viata.

Factorii fizici, chimici sau alimentatia nesanatoasa pot cauza mutatii sporadice care conduc la declansarea unei cascade metabolice cu efecte pe termen lung.

Se spune ca fenotipul este influentat intr-un procent de aprox. 20% de stilul de viata si conditiile de mediu. Asa se explica mutatiile sporadice care apar subit si cauzeaza boli precum cancer (cele mai multe tipuri de cancer apar cu precadere ca urmare a mutatiilor sporadice si nu a genelor defectuoase mostenite de la genitori).

Concluzia: In mare masura este responsabilitatea noastra sa avem grija de noi si sa incercam pe cat posibil sa avem un stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat.

Mai jos este o imagine cu piramida alimentara care prezinta cele 5 grupe de alimente.

 
 Si acum voi trece in revista cateva diete pe care le-am tinut de-a lungul anilor

1. Prima dieta am tinut-o pe la 14-15 ani. Aveam aprox. 55 kg. Consta in zdrobirea a 4 catei de usturoi si amesecarea cu cateva linguri de otet de mere. Amestecul obtinut se inghitea inainte de orice masa. Durerile de stomac erau atroce. Ma mir ca nu am facut ulcer. Am tinut aceasta ¨dieta¨ aprox. 2 saptamani. Ma durea stomacul atat de tare, inca nici nu am stat sa evaluez eventuale kg pierdute.

2. A doua incercare, tot in acea perioada era dieta cu apa. Dimineata, inainte de a manca trebuia sa beau 2 l de apa. In mod bizar, mi-a placut aceasta practica. Si acum beau foarte repede apa. De multe ori ceilalti se intreaba cand ma vad cum in 5 secunde, din 3 inghitituri, beau un pahar plin cu apa. Nu stiu daca are vreun beneficiu evident in lupta cu kg in plus, dar pot spune cu certitudine ca consumul de apa pe stomacul gol mi-a asigurat o hidratare si un tonus fizic de invidiat. 

3. A treia incercare a fost o dieta care circula la mama la serviciu, in Policlinica si anume dieta suedeza. O puteti cauta cu acest nume. Este o dieta care promite ca schimba complet metabolismul si ca personele care o tin nu se mai ingrasa cativa ani.

De asemenea, imi amintesc ca daca nu reuseai sa o tii 14 zile, nu se recomanda sa o incepi decat dupa 6 luni. Eu am inceput-o o data si dupa aprox. 4-5 zile m-am oprit. Apoi am reusit sa o tin a doua oara in intregime si intr-adevar am slabit. Este o dieta anosta si pentru mine a fost destul de greu de tinut. Totusi este de luat in considerare daca aveti 2 saptamani pe care le puteti dedica exclusiv dietei. Este foarte important sa ne hidratam cu cel putin 2l de apa zilnic.

4. Dieta Atkins era ¨la moda¨ acum cativa ani, asa cum acum este la moda dieta ketogenica, care este o variatie a dietei Atkins. Ambele presupun consumul mare de carne (cea ketogenica presupune consumul mare de grasimi animale si vegetale si mai putin de carbohidrati). Pare o solutie pentru carnivori, dar nu e. Cel putin pentru mine. Fripturile par apetisante, dar daca le servim fara nici o salata, cartofi...sau necondimentate, dispare placerea. Eu cel putin nu pot consuma piept de pui fiert fara piele si nesarat incontinuu.  De aceea, am trecut rapid  la urmatoarea dieta.

5. Dieta disociata. Pe scurt, in fiecare zi alternam alte categorii de alimente din piramida aimentara; intr-o zi mancam numai carbohidrati, in alta numai carne, iar in altele numai fructe si legume. Mi-a placut aceasta dieta si am tinut-o pe termen lung.

Am avut si o greutate constanta de aprox. 50 de kg fara prea mari eforturi. Totusi, dupa cativa ani am resimit pagubele: ma dureau oasele din cauza concentratiei scazute de calciu seric si apoi absenta menarhei (care mi-a dat de gandit serios si am renuntat la aceasta dieta).

6. Dieta cu orez. Acum doi ani, cand am vazut ca nici infometarea nu are nici un rezultat, am tinut dieta cu orez. Cateva zile am mancat numai orez si supe de legume cu orez. 

Recomand persoanelor care obisnuiesc sa consume, asemeni mie, multa carne, sa tina tina o dieta bazata pe supe de legume (cum ar fi binecunoscuta dieta cu varza). De ce? Asa cum am spus, prin metabolismul proteinelor rezulta mari cantitati de baza azotate purinice care un mare continut in amoniac. In urma metabolizarii amoniacului rezulta acidul uric. 

Atunci cand organismul nu poate elimina prin urina acidul uric, cristalele se depun cu precadere in oase (haluce). De aici la guta e numai un pas. Depozitele de acid uric afecteaza grav si buna functionare a altor organe : ficatul si rinichiul putand conduce la insuficienta hepatica sau renala.

De aceea, orice dieta care se bazeaza exclusiv pe eliminarea unei categorii de nutrienti trebuie privita cu rezerva. Nu numai ca provoaca frustrare, dar provoaca si dezechilibre fizice.

Evident ca si privarea de proteine (mai precis de aminoacizii din componenta acestora) provoaca dezechilibre. Dar, cateva zile pe luna, putem incerca sa ne purifiem organismul incercand sa consumam cat mai putina carne.

Mai multe idei de dieta gasiti AICI sau navigand pe internet.

Personal, cred ca trebuie sa avem un regim de viata sanatos si o dieta echilibrata pntru a avea rezultate pe termen lung.

Nici o dieta nu ne asigura o greutate ideala constanta. De cele mai multe ori rezultate impresionante (kg in minus in timp record) sunt insotite de efectul yoyo (adica acumularea tot atat de rapida a kg pierdute si a catorva altele in plus).

De asemenea, dieta trebuie sa fie insotita de sport/miscare. Orice activitate casnica trebuie transformata intr-o ¨activitate sportiva¨. De exemplu, putem urca si coborai scari de cate ori avem timp, putem alerga o jumatate de ora in fiecare seara sau putem alege sa mergem cu bicicleta.











 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu