sâmbătă, 20 mai 2017

Cheesecake cu fulgi de cocos si crema de ciocolata

De curând am acceptat provocarea de la #vegisro de a folosi uleiul de cocos pentru a recrea o reţetă preferată.

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri în cosmetică şi în alimentaţie datorită numeroaselor sale proprietăţi nutritive (conţinut ridicat de Vitamina E, vitamina K şi minerale) şi conţinutului ridicat de grăsimi saturate (acidul lauric - acesta găsindu-se şi în laptele matern).

Uleiul de cocos se găseşte în formă solidă, iar la temperaturi ridicate (peste 250) se lichefiază. Uleiul de cocos este ideal pentru gătit, deoarece moleculele componente sunt stabile la temperaturi ridicate şi nu permit oxidarea.Există 2 tipuri de ulei de cocos: presat la cald sau la rece. În primul caz, uleiul de cocos se extrage din nucile de cocos uscate, expuse la caldură, şi uneori la solvenţi.

Temperaturile mari din procesul de rafinare a uleiului duc la scăderea calităţii acestuia, proprietăţile nutritive fiind considerabil reduse.

În schimb, în cazul uleiului de cocos presat la rece, lucrurile stau cu totul altfel.

Uleiul de cocos este făcut din miezul proaspat şi umed al nucii de cocos, care este presat la rece. Astfel, se obţine un ulei bogat, ce este colectat şi purificat prin simpla filtrare sau centrifugare.

Uleiul de cocos păstrează o aromă discretă de cocos, care va aromatiza delicat blatul sau cremele de prăjituri.

Uleiul de cocos extra virgin ecologic/Bio îl găsiţi pe site-ul Vegis, la preţul de 23 lei (250 gr) şi 39 ron (450 gr).

Astăzi am pregătit un desert #retetameacucocos care arată absolut minunat: un cheesecake cu fulgi de cocos, glazură de ciocolată şi căpşuni.

Pe langă faptul că a durat cam 15-20 de minute întregul proces al preparării, tortul are un gust nemaipomenit. Nici măcar n-aş zice că mănânc un desert obţinut din ingrediente care n-au trecut printr-un proces termic.

Ingrediente necesare:
Pentru blat:

- 400 gr biscuiti

- 125 gr ulei de cocos

- 30 gr fulgi de cocos

Pentru cremă:

- 250 gr crema de mascarpone

- 400 ml smântână pentru frişcă

- 120 gr zahăr pudră

- 100 ml apă rece

- 100 ml lapte fierbinte

- 20 gr gelatină

- un plic de zahăr vanilat (sau o păstaie de vanilie)

- 20 gr fulgi de cocos

Pentru crema de ciocolată:

- 100 gr zahăr

- 75 gr ulei de cocos

- 150 gr pudră de cacao

- 100 ml lapte

Pentru decor: 500 gr căpşuni proaspete

Blatul îl preparăm foarte rapid astfel:

1. Punem în robotul de bucătărie 400 de gr de biscuiţi şi îi mixăm pănă când se transformă într-o pulbere fină.


2. Peste aceştia adăugăm 125 gr de ulei de cocos lichid (eu l-am încălzit 1 minut în cuptorul cu microunde) şi fulgii de cocos.3. Amestecăm bine componentele, iar apoi punem blatul obţinut într-o formă de tort cu braţe detaşabile. Blatul îl presăm uşor cu mâna pentru a ne asigura că este aşezat uniform.3. Tăim 300 de gr de căpşuni în două şi le fixăm de braţele suportului, presându-le uşor. Cât timp preparăm crema, punem blatul la frigider.Pentru cremă:

4. Într-un bol punem 20 de gr de gelatină să se hidrateze în 100 de ml de apă. O lăsăm să se umfle pentru aproximativ 10 minute.5. Încălzim 100 de ml de lapte (să fie cald, nu fierbinte, pentru ca altfel va distruge colagenul din gelatină) şi crema nu se va întări şi îl adaugăm peste bolul cu gelatina hidratată.6. Amestecăm bine cu mixerul crema de mascarpone, frişca lichidă, zahărul şi fulgii de cocos.7. După 5 minute adăugăm şi laptele cu gelatină, amesecând încontinuu compoziţia pentru încă 10 minute.

8. Turnăm crema obţinută peste blat şi o depozităm la frigider pentru 2 ore (până ce crema noastră se va întări).9. Eu am fost indecisă cu privire la topping (voi puteţi folosi jeleu de fructe, cremă de vanilie, sau orice vă face cu ochiul). Până la urmă am ales să folosesc o cremă de ciocolată pe care am preparat-o foarte simplu: am pus într-o cratiţă laptele, zahărul, pudra de cacao şi uleiul de cocos. Am amestecat bine până am obţinut consistenţa dorită.

10. Peste crema întărită am adăugat crema de ciocolată11. Pentru decor am folosit fulgi de cocos şi căpşuni proaspete.12. Am depozitat tortul la frigider pentru încă o oră.Desertul este gata de a fi servit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu